فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1390)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • گیتا مصباح، زهرا رهبرنیا صفحه 1
    توانایی های رو به افزایش کامپیوتر، هنر دیجیتال و اینترنت مانند تعامل، گستردگی، سرعت، امکان حضور همزمان در مکان با استفاده تکنولوژیک از رسانه های جدید برای به تعامل کشیدن مخاطب در بیان معنا و مسائل فرهنگی اجتماعی است. در این مقاله تحلیلی گفتمانی بر دو نمونه از هنر تعاملگرای مبتنی بر رسانه های جدید دیجیتال«نمونه 01» اثر نادعلیان و «ترافیک احساسی» اثر بنیون صورت میگیرد. با استفاده از منابع کتابخانه ای مکتوب و دیجیتال و روش تحلیل محتوا با بهکارگیری نظریه «پیوستار زمانی- مکانی» باختین به بررسی تحلیلی و تطبیقی دو اثر ذکرشده پرداخته شده است. در ابتدا با تحلیل تعاملهای صورتپذیرفته در نمونه ها، روابط گفتمانی حاکم بر آنها استخراج شده، سپس روابط زمانی و مکانی موجود در آنها تجزیه و تحلیل شده و در نهایت با بررسی تطبیقی این دو نمونه به وجوه اشتراک، افتراق و نیز چگونگی استفاده از ویژگی های تعاملی رسانه اینترنت پرداخته شده است.
    نتیجه این بررسی نشان میدهد که هر دوی این آثار ویژگی های گفتمان مکالمهای دارند و این دو نمونه بهخوبی توانسته اند «حضور خود در دیگری باختین» را که یکی از ویژگی های ساختاری هنر جدید نیز محسوب می شود در معرض نمایش قرار دهند. پیوستار زمانی- مکانی در هردو اثر، با حفظ روابط همان زمان- همان مکان، زمان دیگر- همان مکان، همان زمان-مکان دیگر و زمان دیگر- مکان دیگر منطبق با نظر باختین مشاهده می شود و نشان میدهد که به چگونگی استفاده از رسانه اینترنت و امکانات تکنولوژیک فرهنگی وابستگی نزدیک دارد.
    کلیدواژگان: پیوستار زمانی، مکانی، گفتمان، مکالمه، باختین، هنر تعاملی
  • مرتضی بابک معین صفحه 17
    سهراب سپهری از جمله شاعران ایرانی است که در شعر خود مضامینی را خلق کرده است که میتوان آنها را از جهاتی با اصول و قواعد اصلی پدیدارشناسی تطابق داد. آنچه در اشعار این شاعر از درونمایه های اصلی به حساب میآید، یکی شدن و آمیختگی سوژه درک کننده1 و ابژه درکشده2 است، درونمای های که از جهات گوناگون و در نفی دکارتگرایی، با اصلی در پدیدارشناسی تطابق داده می شود که سوبژکتیویته (ذهنیت) را از ابژکتیویته (عینیت) جدا نمیداند، و «نگاه» به عنوان یک فعل ارتباطی، وحدت و آمیختگی سوژهای را که نگاه میکند با ابژهای که به آن نگاه می شود را تحقق میبخشد، و میدانیم که «نگاه» از جمله مضامینی است که بهشدت مورد نظر مرلوپونتی بوده است.
    هدف اصلی در این مقاله این است که با تکیه بر چهار دیوان آخر شاعر ویژگی های نگاه و بینش او که قابل مقایسه با برخی اصول اندیشه پدیدارشناسی است، مطرح شود. برای عملی شدن این هدف غایی، ابتدا مفاهیم و مبانی اصلی پدیدارشناسی و به خصوص مفاهیمی مطرح میشوند که در راستای هدف این مقاله باشند، هرچند در این مجال کوتاه پرداختن به جزئیات این مفاهیم میسر نیست. سپس به تفصیل به یکی از درونمایه های اساسی شعر سپهری، که از مفاهیم اصلی پدیدارشناسی نیز هست یعنی پرسشانه نگاه و مسئله ثقل حضور اشیاء میپردازیم. در ارتباط با همین درونمایه ها به مسئله بازگشت به ریشه ها و ازسرگیری زمان کودکی انسان میپردازیم، یعنی زمانی که انسان بدون هیچ پیشفرضی و به شکلی پیشاتاملی جهان را بهشکلی شهودی درک و با آن ارتباط برقرار کرد. نگاه شهودی سپهری به جهان که در نفی همه پیشفرضها شکل میگیرد و او را در ارتباطی ناب و بدیع با جهان قرار میدهد. با نگاه بدون پیشفرض به ابژه ها و چیزها تطابق داده میشود. در پدیدارشناسی، نتیجه این ارتباط مبتنی بر نگاه شهودی به جهان، نگاهی عاری از هرگونه پیشفرض علمی و فلسفی است که مسئله اساسی «حیرت» را مطرح میکند، مسئلهای که در شعر سپهری از جمله درونمایه های بنیادی به شمار میرود و با بحث «حیرت» در پدیدارشناسی تطابق پیدا میکند. در نهایت، با تکیه بر مباحث مطرحشده پس از پرداختن به مسئله خواست و تمایل پروسواس شاعر برای ماندن در لحظه و کسب تجارب هستی در حال و مقایسه این خواست مبنی بر فراتر نرفتن از چهارچوب لحظه با تعلق پدیدارشناسی به معنای رخدادی دفعی و آنی که در «حال» شکل میگیرد، به توجیه نفی زبان میپردازیم که مانعی جهت ارتباط شهودی و بیواسطه شاعر با جهان است.
    کلیدواژگان: سپهری، پدیدارشناسی، نگاه، حضور چیزها، حیرت، زبان، برگشت به خود چیزها
  • ابوالقاسم دادور، شهلا خسروی فر صفحه 29
    در این مقاله سعی بر این است که شباهتها و تفاوتهای نقش شکار در هنر ایران باستان از دوره هخامنشی تا ساسانی با هنر بینالنهرین با تاکید بر دوره آشور بررسی شود. پژوهش به روش تحلیلی- تطبیقی درجهت بررسی نقش شکار در این تمدنها و معرفی برخی مفاهیم نمادین نهفته در آنها از طریق گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است. هدف از این پژوهش جست و جوی نقش شکار و همچنین معرفی مفاهیم نمادین شکار در این تمدنهاست. در این پژوهش تلاش شده است تا حد امکان انگیزه ها و دلایل به تصویر کشیدن نقوش شکار بیان شود. با توجه به اینکه نقش و صحنه های شکار از کهنالگوهای بشر هستند، پس از یکجانشینی و شکلگیری تمدنها اینگونه تصاویر وجوه نمادین خود را حفظ کردند. ابزاری نمادین در جهت نمایش پرشور قدرت و تسلط بشر (اغلب پادشاهان) بر نیروهای طبیعی و حتی مافوق طبیعی که در قالب حیواناتی قدرتمند چون شیر یا گاو و جانوران اسطورهای تصویر میشدند. وجوه اشتراک و تفاوتهایی درصحنه های شکار بر آثار هنری برجای مانده نظیر مهرها، ظروف، نقش برجسته ها، سلاحها و... در ایران و بینالنهرین مشاهده میشود. از جمله وجوه اشتراک این صحنه ها در تمدن ایران باستان و بینالنهرین میتوان، شکار گاو توسط شیر را نمادی از تغییر فصول یا غلبه نیروی خیر بر شر و نیز تصویر سمبلیک پادشاهان در صحنه های شکار همچون سمبلی در نمایش توانایی ایشان برای دفع نیروهای شر و دشمنان از سرزمین و مردمان تحت سلطه آنان ذکر کرد. تفاوت و افتراقی که میان تمدن ایران باستان و بینالنهرین میتوان مشاهده کرد این است که در بینالنهرین صحنه شکار جانوران اساطیری به خدایان و پهلوانان اسطورهای اختصاص دارد، در حالی که در ایران برخی پادشاهان خود منشا خیر و برکت و قدرت الهی محسوب میشوند.
    کلیدواژگان: شکار، نماد، هنر ایران باستان، هنر بینالنهرین
  • علیرضا بهارلو، صدیقه آقایی، عباس اکبری صفحه 45
    در مقاله پیشرو دو حوزه عمده تاریخی و فرهنگی در شرق (قبایل ترکمن) و غرب (بومیان غرب امریکای شمالی)- با در نظر گرفتن یکی از تولیدات انحصاری آنها- مطالعه و پاره ای از وجوه اشتراک و افتراق آنها بررسی شده است. آنچه در این بررسی بیشتر مد نظر بوده، تاکید بر نوع خاصی از دست بافته ها به نام «آسمالیق» ترکمنی و «چیلکات» ساکنان مستقر در سواحل شمال غربی امریکای شمالی بوده، ویژگی های کیفی و بصری آنان با تامل در خصایص فرهنگی و پیش زمینه های تاریخی و قومی اقوام بافنده و همچنین آداب و رسوم شان تحلیل شده است تا به یاری این مقایسه ها، زمینه های تشابه و افتراق روشن شود. حاصل تطبیق و نتیجه بررسی ها، حاکی از وجود مواردی مشابه در ساختار کیفی و بصری این بافته ها از قبیل فرم هندسی، تزئینات، طبیعت گرایی، ساده سازی نقوش، کاربرد (مراسم) و پاره ای موارد دیگر است. از طرف دیگر، بعد مسافتی و تفاوت های اقلیمی، طبقاتی و عقیدتی و نوع نگرش ها نیز زمینه ساز مغایرت هایی همچون شیوه آماده سازی کار، انتخاب مواد و مصالح، نوع پوشش، ابعاد و...، در این دو حوزه شده است.
    کلیدواژگان: ترکمن، آسمالیق، امریکای شمالی، چیلکات
  • مسعود ندافیپور، مرتضی افشاری، مجیدرضا مقنیپور صفحه 59
    مجموعه ظفرنامه تیموری موجود در کاخ-موزه گلستان، یکی از شاهکارهای ادبی و هنری ایران دوره اسلامی است، که نسخه اصل آن را شرفالدین علی یزدی شاعر و مورخ سده نهم هجری قمری به دستور ابراهیم سلطان در تاریخ 828 هجری قمری کتابت کرده و نسخه موجود در کاخ-موزه گلستان به دستور سلطان حسین بایقرا در تاریخ 935 هجری قمری مصور شده است. این مجموعه شامل 24 نگاره منسوب به کارگاه هنرپروری کمالالدین بهزاد هراتی، سرآمد نگارگران دوران تیموری و صفوی است.نگارگری ایرانی در دوران پرفراز و نشیب خود همواره اصول زیباییشناسی و مبانی خاص خود را داشته است که به نظر میرسد نگارگران این اصول را آگاهانه در نگاره های خود بهکار میبستهاند. حال سوال این است که آیا اصول و مبانی زیباشناسانه غربی نیز با نگاره های ایرانی (از نظر نوع عناصر و چگونکی بهکارگیری آنها) قابل تطبیق است یا خیر؟ یکی از این اصول، تضادهای هفتگانه رنگی است که بهمنظور بهوجود آمدن ترکیببندی های منسجم، ایجاد فضاهای پرنشاط و روابط مستحکم فرم و رنگ با موضوع اثر به کار گرفته میشود. در مقاله پیش رو، با روش تحلیلی (تجزیه و تحلیل رنگی و بررسی نوع، میزان و چگونگی کاربرد رنگ در آنها) کاربرد تضادهای هفتگانه رنگی (براساس آموزه ها و نظریات یوهانس ایتن) در دو نگاره از این مجموعه به اثبات میرسد.
    کلیدواژگان: تضاد، تضاد رنگ، ظفرنامه، نگارگری، بهزاد
  • فرزان سجودی، نفیسه عروجی، فرزانه فرحزاد صفحه 77
    در مقاله حاضر با نگاهی گسترده به مفهوم ترجمه که عملی بینانشانه ای، بینامتنی و بینافرهنگی است، به بررسی اقتباس سینمایی– نوعی از ترجمه بینانشانه ای- فیلم نامه و فیلم ایرانی «کنعان» از داستان کوتاه کانادایی «تیر و تخته» پرداخته شده است. درواقع، هدف از این مقاله آن است که با تکیه بر نظریه ی بینامتنیت و بسط آن با توسل به رویکردهای نشانه شناسی فرهنگی و ترجمه بینانشانه ای گذر داستان کوتاه کانادایی را از یک نظام نشانه ای به نظام نشانه ای دیگر و از فرهنگ دیگری به فرهنگ خودی بررسی کنیم و چگونگی بازنمایی آن را در ساختار چندلایه ای و چندرسانه ای سینما مورد مطالعه قرار دهیم.
    یافته ها حاکی از این است که فیلم ساز/ اقتباس کننده برخی از وقایع و کنش های متن پیشین را که در سطح جهانی بینشان بودند، در متن پسین تکرار کرده ولی آنها را از لحاظ داستانی و فرهنگی تغییر داده است و بخش هایی را به صورت خلاقه به متن پسین افزوده است که عبارتاند از خلاقیت های بی نشان جهانی، خلاقیت های نشان دار فرهنگی و نقش های نشانه ای. در نهایت، نتایج نشان می دهد که اقتباس سینمایی فرایند تغییر و تبدیل خلاقانه ای است که در آن تکرار محض وجود ندارد چرا که تکرارهای بی نشان جهانی و نشان دار فرهنگی در ساختاری سلسلهمراتبی از نشان داری روابط بینامتنی را در فرایند اقتباس سینمایی تحت تاثیر قرار میدهند و ماهیت دوبخشی- تکرار و خلاقیت- آن را بر هم میزنند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، ترجمه بین فرهنگی، بی نشانی جهانی، نشانداری فرهنگی، تکرار، خلاقیت
  • معصومه فتحعلیان، پروین پرتوی صفحه 91
    مفهوم کیفیت زندگی با هدف ارتقاء زندگی ساکنان رویکردی است که طی سالهای اخیر در طرحهای شهری مورد توجه قرار گرفته است. هدف کلی از پژوهش حاضر، تبیین کیفیت زندگی شهری و بررسی آن در سکونتگاه هایی با بافت خودرو و برنامه ریزیشده با مورد مطالعاتی قائمیه بهعنوان محله خودرو در اسلامشهر و واوان بهعنوان محله برنامه ریزیشده در جوار آن بوده است. «کیفیت زندگی» مفهومی پیچیده و متاثر از عوامل گوناگون از جمله عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و فضایی است و دو بعد عینی و ذهنی دارد. پایداری و بهزیستی از مولفه های مهم کیفیت زندگی هستند. مدل تحقیق بعد از طی چهار گام و با تاکید بر بومیکردن شاخصها از یازده مولفه اصلی مسکن، محله، آمد و شد، امکانات و تسهیلات، تفریح و فراغت، امنیت، فرصتها و تهدیدهای اقتصادی، بهداشت محیط زیست، روابط همسایگی، حس تعلق و مدیریت و حکمروایی شهری تشکیل شده است. مدل مفهومی تحقیق به کمک شیوه تحلیل عاملی رواییسنجی شد. این تحلیل نشان داد که شاخصهای مورد نظر 78% پراش جامعه آماری را بیان میکنند که این رقم مبین روایی مدل تحقیق است. در این پژوهش بعد ذهنی کیفیت زندگی با بررسی میزان رضایتمندی ساکنان دو محله از شاخصهای کیفیت زندگی با کمک طیف پنج گزینهای لیکرت مورد پژوهش قرار گرفت. جهت انجام این امر در هر محله 175 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده تکمیل شد. برخی شاخصهای عینی نیز با روش مشاهده کارشناسی و مطالعات کتابخانه ای سنجیده شد و در نهایت بهمنظور تحلیل همزمان شاخصهای عینی و ذهنی و نیز برای مطالعه تطبیقی دو محله از روش تحلیل سلسلهمراتبی(AHP) استفاده شد. در نتیجه بررسی درستی فرضیه تحقیق که کیفیت زندگی مطلوبتری را برای بافت برنامه ریزیشده در نظر گرفته بود، تایید و مشخص شد که واوان با 5118/1 امتیاز نسبت به قائمیه با 8014/0امتیاز،کیفیت زندگی مطلوبتری دارد. این برتری در زمینه هایی چون آمد و شد، امکانات و تسهیلات، تفریح و فراغت نمود بیشتری داشته است در حالی که در ارتباط با حس تعلق، روابط همسایگی و امنیت، وضعیت بافت خودرو (قائمیه) مطلوبتر ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایتمندی، پایداری، اجتماع محلی
|
  • Gita Mesbah, Zahra Rahbarnia Page 1
    The ever-expanding capabilities of the computer, digital art, and Internet such as scope, speed, and virtual interface interactivity have ushered in a new era in the use of new media for engaging the reader in semantic interpretation and socio-cultural issues. This paper presents a discourse analysis of two cases of interactive art based on the use of new digital media: “01” by Nadalian and “Emotional Traffic” by Benayoun. Both samples are herein compared according to “Bakhtin’sChronotope”. The concept of “chronotope”, also referred to as “time-space concept”, is derived from Einstein’s relativity theory and is used for describing the intrinsic connectedness of temporal and spatial relationships in literature. This paper drew upon printed and digital library sources, content analysis approach, and Bakhtin’sChronotope so as to conduct an analytical and comparative study on the two said samples. First, via an analysis of the interactions taking place in the samples, the principal discourse relationship in each case is extracted. Next, the temporal/spatial relationships in the works are dissected and analyzed. Then, through a comparative analysis, the similarities and dissimilarities between the two cases are discussed. And finally, the method whereby the interactive capacity of the Internet is utilized is explored. The results show that both cases enjoy the characteristics of Bakhtin’s dialogic discourse and showcase Bakhtin’s notion of self/other relations, as a structural hallmark of new art. In both cases, the time-space continuum while maintaining the relations between same time and same place, another time and same place, same time and another place, and another time and another place in accordance with Bakhtin’s theory is observed, which is closely dependent on the usage of the Internet and other cultural technological facilities.
    Keywords: Chronotope, Discourse, Dialog, Bakhtin, Interactive art
  • Mortezababak Moiin Page 17
    One can classify SohrabSepehry as an Iranian poet whose poetry seems to lend itself to the principles of phenomenology. A salient theme prevailing in his poems is the fusion of `comprehending subject with the ‘comprehended object’ - a theme that has potential to be compatible with the main tenets of phenomenology: the emphasis on the inseparability of subjectivity (consciousness) and objectivity (reality), to refute Cartesian thinking. Besides, `behold’ as a communicative verb actualizes the unity and intertwining of the beholding subject and the beheld object. Beholding is a predominant concept Merloponti was perpetually attracted to as known.The main goal in this article is to find the traces of phenomenology, especially in last four books of Sepehry. In order to achieve this goal, the article examines the major tenets of phenomenology, with more emphasis on those directly related to the aims sought in this writing, though it is difficult to deal with all details in such a limited attempt. Afterwards the article will discuss ‘the questioning beholder’ and the “laden in the presence of objects” as the principal theme of concerns in his poetry. Furthermore, the article covers “back to childhood” as a notion of ‘return to origin’. Rediscovering the time when one is able to comprehend the world unpresumptuous, and make connections unobtrusively. Sepehry with his approach to understand the world is in denial of all presumptions. This sets him in a unique position in relation to all scientific and philosophical theories based on presumptions. Makes him filled with wonder and in leaves him in search of truth forever.Ultimately, relying on the covered materials in relation to the desires and sophistications of the poet we will conclude our discussions.We will include the poet’s search in achieving the experience of existence and compare it to the lack of courage to step out of the presumed frame of reality.
    Keywords: Sepehry, Phenomenology, beholding, presence of things, awe, language, return to things themselves
  • Aboulghasem Dadvar, Shahla Khosravifar Page 29
    This essay considers similarities as well as differences of hunting scenes in Achaemenid Persian to Sassanian and Mesopotamia’s art, Assyria in particular. Research is carried out in analytic – comparative style in order to review hunting scenes in these civilizations and to identify some hidden concepts through written documents. The research’s aim is looking for hunting scenes and to introduce symbolic concepts of hunting in these civilizations. The research tries to answer the questions about cause and motivations of carving the scenes. As hunting images are among old patterns of human beings, so they are preserved by civilizations as their symbols. Symbols of human (often kings) power in natural and even supernatural forces consist of animals such as lion, bull and legendary animals. The similarities and differences in hunting scenceis observed in art works such as stamps, dishes, paintings, arms, etc. One of the common aspects of ancient Iran and Mesopotamian civilizations is bull hunting as a symbol of season changes or prevailing of good over bad, as well as kings symbolic pictures in hunting scones to show their abilityto repel enemies from their country. Differences between ancient Iran and Mesopotamia can be observed is the fact that in Mesopotamia, the legendary animals hunting scenes are related to gods and heroes, while in Iran the king himself is a source of divine blessings and Strength.
    Keywords: Hunting, Symbol, AncientIranianart, Mesopotamianart
  • Alireza Baharloo, Sedigheh Aghayi, Abbas Akbari Page 45
    In the present article, the two main historical and cultural fields in the east (Turkmens) and the west (Amerindians) have been taken into consideration with regards to their exclusive products. As a result, similar and dissimilar aspects are determined. What have been observed mostly were particular types of weavings named Turkmen Asmalyk and Eskimos Chilkat. Therefore the qualitative andvisual properties, with respect to the cultural and tribal backgrounds of the weavings and other traditions have been studied. By the did of such similarities and contrasts, we have eventually tried to clarify the origin of similarities and differences.The tests and results show that there are some similar features in the qualitative and visual structure of these weaves such as geometric designs, decorations, naturlism, style, function, and other features. Yet the special distance as weel as religious, classical and geographical differences have all caused the genesis of different characteristics such as preparations, materials, clothings, size, and other things in these two fields.
    Keywords: Turkmen, Asmalyk, North America, Chilkat
  • Masoud Nadafipour, Morteza Afshari, Majidreza Moghanipoor Page 59
    The collection of ZafarnamehTeimouri, available in the museum of Golestan palace, is one of the Iranian artistic and literal masterpieces in the Islamic era which was written by Sharafodin Ali Yazdi, the poet and historian of 9th century (A.H) on the order of Ibrahim Soltan in 828(A.H). The present version in the museum of Golestan palace was pictured on the order of HosseinBaighara in 935(A.H). The collection including 24 pictures related to KamalodinBehzad's patronage workshop, is the master of painters in Teimouri and Safavi era. Iranian painting along its own up and down period, have continually had its specific aesthetics principles which seems those painters had used these principles in their paintings consciously. Now the question is whether the principles and essentials of western aesthetics are also comparable in Iranian paintings (in terms of the type of elements and how to use them).One of these principles is the seven fold colored contrasts which is used to create solid compositions, establish primrose spaces and the strong relationship between form and color and the theme of work. In the present article, using analytical method (analysis of color and the investigation of kind, quantity and how to apply color to them), the application of seven fold colored contrasts (separately) is demonstrated in two pictures of this collection.
    Keywords: Contrast, Color Contrast, Zafarnameh, Persian Painting, Behzad
  • Farzan Sojoodi, Nafiesh Orooji, Farzaneh Farahzad Page 77
    Having a more extensive view of translation as an intersemiotic, intertextual, and intercultural practice, the present paper studies film adaptation – a kind ofintersemiotic translation – of Iranian screenplay and film -‘Canaan’- from aCanadian short story -‘Post and Beam’. In fact, based on the intertextualitytheory and its expansion using the approaches of cultural semiotics and intersemiotic translation, it seeks to examine how the Canadian short story passes from one sign system to another one, and from the other culture to the self culture, and how it is represented in the stratificational and multimedia structure of cinema. By examining the intertextual relations between the Canadian short story(as prototext) and its corresponding Iranian adapted screenplay and film (as metatexts), it is found that the filmmaker/adapter repeats some universally unmarked events or actions of the prototext but transforms and appropriates them both at the story and cultural levels, and creates some other parts which are divided into universally unmarked, culturally marked, and sign function creations. Finally, the results indicate that film adaptation is a transformational creative process in which there is no absolute repeatition since culturally marked and universally unmarked repeatitions with transformations in a hierarchical order of markedness affect the intertextual relations in the process of film adaptation and break their dichotomous nature of repetition and creation.
    Keywords: Cultural semiotics
  • Masoume Fathalian, Parvin Partovi Page 91
    The quality of life concept with the objective of improving the residential life is an approach that has been considered during the recent years. The target of this study is to determine urban quality of life in unplanned and planned areas and to study them. Gaemieh as an unplanned neighborhood in Slamshar and Vavan as planned neighborhood near to them. The quality of life concept is a complicated and is affected by various factors such as social, cultural, economic, physical and spatial issues that include both objective and subjective aspects. Sustainability and well-beingness are important indices of the quality of life. The methodology includes four steps and focuses on localizing any index, and at least includes 11 indices:housing, neighborhood, traffic, facilities, entertainment, security, economic opportunities and threats, environmental hygiene, and neighborhood relationships, belonging sense and management and urban governing. The conceptual model in this study has measured with a factor analysis technique. The result shows that these indices describe 78% statistical group variances and so this model is permissive. In this study the objective aspect of quality of life was surveyed by studying the residents’ satisfaction of these neighborhoods by likert scale five options. So 175 questionnaires were distributed in each neighborhood with accidental sample method. Some objective indices were also measured by studying them and through researchers observations, so as to eventually valuate them. Use has been maid the objective and subjective indices as well as comparative two neighborhoods the hierarchy analysis (AHP) method. The result confirmed the hypothetsis that was about the better quality of life in planned neighborhood and showed that Vavan has better quality of life (1.512 score) rather than Qaemieh (with 0.8014 score). The issues such as belonging sense neighborhood relationships and security of unplanned area (Qaemieh) have better situation than Vavan.
    Keywords: Quality of life, Satisfaction, Sustainability, Community